Στην σελίδα μου θα βρείτε κυρίως εργασίες που γίνονται από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και που πιστεύω έχουν ενδιαφέρον!



Οι συνάδερφοι θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις ως υλικό για ιδέες και αξιοποίηση στην τάξη!



Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εργασίες και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε με τα παιδιά τους, καθώς και να έχουν μια εικόνα για την φιλοσοφία της δουλειάς μου!



Θα διαβάσετε ενίοτε και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος!

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Μαγικό χαλί

Σχήματα και χρώματα

Σχήμα και  χρώμα, δεξιά κι αριστερά ούπς!!! δέθηκα κόμπος παιδιά!

Το μαγικό μας χαλάκι (έτσι το ονομάσαμε) που φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά, μας βοηθάει να μάθουμε καλά καλά τα βασικά σχήματα και χρώματα και βεβαίως να κινούμαστε δεξιά- αριστερά , μπροστά-πίσω, μετρώντας κουτάκια.....κυρία σαν πολλά μας τα βάλες μαζεμένα....ναι έχετε δίκιο πουλάκια μου αλλά τα πάτε μια χαρά!....

Αυτό το χαλάκι παίζεται με πολλούς τρόπους αρέσει στα παιδιά γιατί του δίνουμε και μιά μαγική διάσταση ότι πχ πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ προσοχή και να καταφέρουμε να περάσουμε έτσι το τζίνι του χαλιού θα μας κάνει μια χάρη...
Στην αρχή τις οδηγίες τις δίνω εγώ, για σιγουριά σχετικά με το δεξί-αριστερό τους ζωγραφίζω ένα διακριτικό στο χεράκι ή τους φορώ κορδελάκι. Αργότερα τις οδηγίες μπορεί να τις δίνει κι ένα παιδί που έχει καλή κατάκτηση της αμφιπλευρικότητας και των σχημάτων φυσικά.
Παράδειγμα 1:
Μόνο σχήμα. Με την μουσική ένα παιδί χορεύει γύρω από το χαλί ,με το σταμάτημα της μουσικής ονομάζουμε ένα σχήμα θα πρέπει να βρεί το ανάλογο σχήμα και να το πατήσει.
Μόνο χρώμα. Το ίδιο παιχνίδι και ονομάζουμε μόνο χρώμα.
Σχήμα-χρώμα. Με το σταμάτημα της μουσικής ονομάζουμε ένα σχήμα χρώματος τάδε θα πρέπει να βρεί το συγκεκριμένο σχήμα και να το πατήσει.

                                              Εδώ τις οδηγίες τις δίνει ένα άλλο νήπιο



Παράδειγμα 2:
 Μπαίνεις στο χαλί από το κόκκινο βελάκι προχωράς μπροστά ένα κουτάκι αν προχωρήσει σωστά το ρωτώ ποιο σχήμα πατάει, στρίψε δυο κουτάκια δεξιά, ξανά ποιο σχήμα συναντάς κτλ.
Έτσι γίνεται εμπέδωση σχημάτων χρωμάτων και προσανατολισμός στον χώρο δεξιά αριστερά, μπροστά πίσω, καθώς και καταμέτρηση κουτιών.
 
Παράδειγμα 3:
Ουπς!!!! Δέθηκα κόμπος.
Δεξί χέρι εδώ(ονομάζουμε κάθε φορά το χρωματιστό σχήμα) δεξί πόδι εκεί, αριστερό χέρι παραπέρα ,αριστερό ποδί εδωνά...και άντε να ξεμπεδευτείς τώρα, άσε που κάνουμε κι ακροβατικά συν της άλλης!!! πολύ γέλιο...δεν φτάνει να το ξέρεις! πρέπει και να μπορείς!!! να κάνεις και την σπαγγάτο σου ενίοτε!

                 ....Το αριστερό χέρι στο πράσινο τρίγωνο....κυρία θα πέσω ω ω ω ω....

                                      Για βάλε τώρα το δεξί πόδι στο λαχανί τετράγωνο....

...με στενεύει κι αυτή η στενή τζίν φούστα που μου έβαλε η μαμά μου...

Οι θεατές απολαμβάνουν τα ακροβατικά!... βοηθούν σχολιάζουν γελούν...ώσπου να ρθει η σειρά τους

2 σχόλια :

Βίκυ Αργυροπούλου είπε...

Μπράβο Μαίρη, πολύ ωραία , ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική δραστηριότητα.Θα τη δοκιμάσω και εγώ.

Αθανασία είπε...

τελεια ιδέα και διασκεδαστική!!! Θα την εφαρμόσω κι εγώ!!!