Στην σελίδα μου θα βρείτε κυρίως εργασίες που γίνονται από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και που πιστεύω έχουν ενδιαφέρον!



Οι συνάδερφοι θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις ως υλικό για ιδέες και αξιοποίηση στην τάξη!



Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εργασίες και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε με τα παιδιά τους, καθώς και να έχουν μια εικόνα για την φιλοσοφία της δουλειάς μου!



Θα διαβάσετε ενίοτε και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος!

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ;

Κουκλοθέατρο αγαπημένο...των παιδιών! και των μεγάλων που μένουν για πάντα παιδιά!

 Αν προσεγγίζαμε το κουκλοθέατρο ως μέσο παιδαγωγικό που συντελεί στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού θα είχαμε να απαριθμήσουμε ολόκληρη λίστα με τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά σ αυτή την τόσο γλυκιά και τρυφερή ηλικία όπου ο κόσμος του φανταστικού ζωντανεύει και οι κούκλες μιλούν πραγματικά, κινούνται και με ένα μαγικό τρόπο μιλούν στην ψυχούλα των παιδιών!
Τα παιδιά λειτουργούν ως ακροατές και θεατές αλλά και ως δημιουργοί ( κατασκευή κούκλας ,σκηνικού) σεναριογράφοι όταν επινοούν την δική τους ιστορία, κουκλοπαίκτες όταν αποδίδουν μια ήδη γνωστή και παιγμένη από την νηπιαγωγό ιστορία.

Συνεργάζονται μεταξύ τους, και αξιοποιώντας βιωμένες τους εμπειρίες, δημιουργούν καταστάσεις ζωής.
Βελτιώνουν την αισθητική τους αντίληψη, εμπλουτίζουν την γλωσσική εκφραστική τους ικανότητα.
Έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα και ιδέες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να συναποφασίσουν, να σκεφτούν κριτικά, να αναζητήσουν λύσεις.
Εικαστική έκφραση ,ήχος και κίνηση εμπλέκονται σε κάθε προσπάθεια θεατρικής έκφρασης.
(Οδηγός της Νηπιαγωγού)

'Oλυνθος  Σεπτέμβριος 2011
Ξέροντας λοιπόν τις δυνατότητες των φετινών μου νηπίων  κατασκευαστικές και εκφραστικές (κόψιμο, κόλλημα, απόδοση λόγου κτλ( όταν είσαι στο ίδιο σχολείο και την επόμενη χρονιά μπορείς να ξεκινήσεις πιο δυναμικά γιατί τα ξέρεις τα παιδιά, πρώτη φορά έχω αυτή την χαρά)  είπα να παίξουμε κουκλοθέτρο τις πρώτες μέρες με θέμα:  Το σχολείο είναι υπέροχο (ιδέα απο το Παράθυρο).
Τα παιδιά τα κατάφεραν μια χαρά! το χάρηκαν! και ακόμα το παίζουν και αναφέρονται στην κουκουβάγια την Μελένια που ήθελε να φτιάξουν σχολείο...

Το σκηνικό μας τοποθετείται πίσω απο το κουκλοθέτρο οι δακτυλόκουκλες φοριούνται και προσέξατε ότι τα παιδιά απο μόνα τους σκύβουν για να μη φαίνονται; και πως κρατούν όσο πιο σωστά μπορούν τις κούκλες τους; Οι διάλογοι που ανέπτυξαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία  πρώτες μέρες στο σχολείο. Μάθαμε διασκεδάζοντας μάθαμε παίζοντας και χαρήκαμε όλη την διαδικασία.



                                   
Τα παιδιά επι το έργον...Φτιάξανε τις δαχτυλόκουκλες όπως μπορεί ο καθένας τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθούν τα μικρότερα στο κόψιμο, η κυρία φτιάχνει το'' φόρεμα'' και έτοιμη η κουκουβάγια η Μελένια, ο Μίμης ο αρκούδος κι ο Λίνος ο λαγός!

  
                                   
Μικροί καλλιτέχνες  σε δράση και το υπέροχο σκηνικό μας έτοιμο! διακρίνουμε το βουνό της κουκουβάγιας με την μαμά της και το σχολείο στην κορυφή κι απ την άλλη το πυκνό δάσος των ζώων. Ουρανός, σύννεφα, ήλιος, χορτάρι απαραίτητα στοιχεία στην ολοκλήρωση του έργου μας!










Δεν υπάρχουν σχόλια :